Kleur, smaak en aroma zijn de karakteristieken die iedere wijn uniek maken.
Na het openen van de wijnfles, als de wijn in contact komt zuurstof begint het oxidatie proces. Zuurstof uit de lucht gaat zich binden aan koolstofketens in de wijn, waardoor deze veranderen.
Alle wijnen bevatten in zeker mate sulfiet welke de wijn tegen oxidatie beschermd, echter bij sterke beluchting, bindt zuurstof zich aan de in de wijn aanwezige sulfiet. Als alle sulfiet is verbruikt zal de zuurstof de wijn verder oxideren, waarbij allereerst vluchtig zuur en later azijnzuur ontstaat.Tevens degradeert de polyphenolen structuur in de wijn en begint smaak, aroma en kleur te veranderen.
In analyses tonen het ontbreken van vrije sulfiet en de vorming van vluchtig zuur oxidatie aan.
Vooral bij jonge wijnen kan in beginsel de aroma structuur onder invloed van zuurstof positief worden beïnvloed, (voorlopers) van aroma’s ontwikkelen zich dan gunstig zodat meer aroma wordt verkregen. Soms bij oudere wijnen en in alle gevallen bij langere beluchting is de aroma ontwikkeling negatief, de wijn oxideert.

enomatic voordelen

Gepatenteerde technologie van enomatic

De gepatenteerde technologie van enomatic elimineert het contact met zuurstof na opening van de fles. Enomatic vervangt dit door een inert gas zoals stikstof (N2) en Argon (A). Levensmiddelen stikstof met een zuiverheid van 99,995% wordt in de fles geblazen als er wijn wordt getapt. Stikstof is een natuurlijk product dat altijd rondom ons is. Het maakt meer dan 78% deel uit van de lucht die we inademen. Gelukkig voor ons is 21% van die lucht zuurstof. Stikstof wordt meer en meer gebruikt bij de wijnbereiding om oxidatie tegen te gaan. Doordat het inert is, is het smaakloos, geurloos en kleurloos.
Kleur, smaak en aroma maken iedere wijn uniek. Kort nadat de wijnen zijn geopend, begint het afbraakproces van de wijn onder invloed van zuurstof. Het gebruik van stikstof in het wijnbereidingsproces en bij botteling is van belang. Even zo belangrijk is het gebruik hiervan bij conservering van geopende flessen, het geheim van langere conservering van de wijn in onze wijn serveersystemen.
Waar enomatic uniek in is, is het feit dat na het tappen van een glas ook het tapmondje volledig wordt nageblazen met stikstof. Dit zorgt voor optimale hygiene voor een optimale kwaliteit in het glas.
Laboratorium analyse, gedaan door het Consorzio del marchio Storico de Gallo Nero tonen grote betrouwbaarheid van het enomaticsysteem aan.
Zelfs na 21 dagen gaven de wijnen geen tekenen van noemenswaardige veroudering of oxidatie en proefden de wijnen alsof ze zojuist waren geopend.

Informatie aanvragen

Error: Contact form not found.

Error: Contact form not found.